Suplaktas arba sumaišytas, grynas arba su ledu, su alyvuoge arba susukta citrinos žievele? .. Iš tiesų alkoholiniai kokteiliai verti nuodėmes. Jis itin tinka, kai leidžiate savo brangų laiką ilsėdamiesi po dienos darbų arba kai užsigeidžiate visiškai atsipalaiduoti. Alkoholiniai kokteiliai paprastai ruošiami iš gausybės pačių įvairiausių stipresnių alkoholinių gėrimų, likerių ir nealkoholinių kokteilių komponentų. Yra šimtai šių gėrimų rūšių bei tūkstančiai jų spalvų ir derinių. Atėjus kokteilių valandai, šis gėrimas tikrai padės visai jūsų kompanijai atsipalaiduoti ir tiesiog pabūti kartu, pabendrauti, pasidalyti dienos įspūdžiais.
Tame pačiame vakarėlyje žmonės ragauja įvairius alkoholinius kokteilius. Įvertinę tai, kokį kokteilį vienas ar kitas asmuo renkasi, jūs taip pat galite visai nesąmoningai pasirinkti tuos, su kuriais išties norėtumėte bendrauti. O nesirinksite tokių, nuo kurių norite būti kiek atokiau su tais kokteiliais. Galbūt jis nuostabiai gražus, šaltas ir įmantrus, tačiau šiek tiek atsiskyręs? O galbūt – putotas, ryškių spalvų, šnypščiantis ir vulgarus? Na, kaip tik tai, ko jums reikėtų po sunkios dienos, būtų alkoholiniai kokteiliai.
Kokteiliai atsiradimas ir istorija
Išties niekas negali tiksliai atsekti, kur ir kada kokteiliai pradėti ruošti. Pirmiausia įdomu, kodėl šie gėrimai vadinami būtent kokteiliais. Angliškai cocktail reiškia „gaidžio uodega”. Tikėtina, kad pavadinimas kilęs iš tų laikų, kai gaidžių kovos turnyruose žiūrovams būdavo siūlomi stiprūs alkoholiniai gėrimai, sumaišyti iš keleto komponentų. Dar viena versija: kokteiliai pavadinimas kilęs nuo arklių apkarpytomis uodegomis ir maišyto kraujo veislės pavadinimo. Galimas dalykas, kad kažką bendra turi ir vyno taurės pavadinimas coquetel – žodžio šaknys tokios pat. O gal pavadino nuo Xoc-tl?
Toks buvo gražuolės Meksikos karaliaus, dukters vardas. Ji vaišindavo savo svečius klastingais gėrimų mišiniais – kokteiliais. Galėjo būti ir taip, kad šis žodis buvo parinktas karalienės Elžbietos laikų piratų. Jie plaukiodami po Karibų jūrą gerdavo deginantį gėrimą. Į kokteilį būdavo įmaišoma plonyčių augalo, vadinamo co/a de gal/o („gaidžio uodega”), šaknų syvų. Ai nu, ir koks gi skirtumas? Kam tai spręsti, gi alkoholiniai kokteiliai kiekvienam pagal skonį.
Kaip gaminami kokteiliai ir kas reikalinga
Tam, kad galėtumėte suplakti gerą kokteili, jums reikės įvairių kokteilių gaminimo reikmenų.
- Butelių atkimštukas ir kamščiatraukis.
- „Padavėjo pagalbininkas”: šį nepaprastai patogų įrankį sudaro kamščiatraukis, butelių atkimštukas ir peiliukas.
- Pjaustymo bei smulkinimo lentelė ir peilis: prireiks, kai teks nulupti žaliosios arba geltonosios citrinos žievelę.
- Kokteilių pagaliukai: jais persmeigsite vyšneles arba kitus vaisius ir jų gabaliukus.
- Kokteilių maišikliai: dažnai naudojami papuošti arba tiesiog paliekami taurėje, kad geriantysis galėtų pasimaišyti gėrimą.
- Sulčiaspaudė: visuomet reikalingas prietaisas.
- Plaktuvas: juo reikės kai kada suplakti. Jeigu norite, kad plaktuvo peiliukai ilgiau tarnautų, nedėkite ledo gabaliukų.
- Stipriųjų alkoholinių gėrimų matuoklis: žinoma, galite pamatuoti ir iš akies, bet tokį įrankį būtų neblogai turėti, ar ne? Laisvai galėtumėte keisti kokteilio sudedamųjų dalių proporcijas pagal savo skonį.
- Kokteilių plakiklis: tokiame inde paruoštas kokteilis labiau putoja nei tas, kurį tiesiog sumaišėte, nes pastaruoju atveju patenka oro. Specialiame inde suplakto kokteilio pasidaro daugiau. Įmetus į indą ledo gabaliukų, paruoštas gėrimas bus šaltesnis, tačiau labiau atskiestas, nes daužomas į indo sieneles ledas greičiau tirpsta. Šito galima išvengti naudojant stiklinius indus kokteiliams plakti, nes stiklas blogesnis šilumos laidininkas nei metalas.
- Maišymo stiklinė ir šaukštelis ilgu koteliu: kad paruoštas kokteilis būtų skaidrus, pavyzdžiui, jei ruošiate sausą martinį, sudedamąsias dalis pirmiausia supilkite į maišymo stiklinę. Maišykite trumpai ir nestipriai, kad nepradėtų tirpti sausieji kokteilio komponentai ir užlaikytumėte burbuliukus (šnypštimą), jeigu pavyzdžiui, mišinyje yra sodos.
- Nerūdijančio plieno koštuvas: Būtinas įrankis, kad pilant kokteilį į taurę, ten nesukristų ledo bei vaisių gabaliukai.
- Didelis ąsotis: jis galėtų būti pakeisti koštuvą. Talpa – apie 850 ml, su spiraliniu piltuvėliu, sulaikančiu nepageidaujamus taurėje matyti elementus.
- Sodos buteliukas: naudojamas sodos vandeniui paruošti. Sodos vanduo išpurškiamas dujų slėgiu, susidarančiu butelyje.
- Ledo kibirėlis: jums išties reikės labai daug ledo, tad visada turėkite šį indą po ranka.
- Ledo smulkintuvas: yra specialių reguliuojamų ledo smulkintuvų, kuriais galima pasidaryti skaldyto, grūsto ledo bei jo drožlių. Šiaip galite tiesiog suvynioti ledo gabalus į švarų virtuvinį rankšluostį ir sudaužyti mediniu virtuviniu plaktuku.
- Cukraus sirupas: prikaistuvyje užvirkite cukrų ir vandenį lygiomis dalimis. Dabar ugnį sumažinkite ir atsargiai maišykite maždaug penkias minutes, kol mišinys sutirštėja iki skaidrios saldžios masės. Atvėsinkite. Naudokite iškart arba supylę į sandarų indą pastatykite šaldytuve.
Kiekiai
Galima šiek tiek pakoreguoti kokteiliukiai.lt pateikiamus kokteilių receptus pagal savo skonį. Jei nusprendėte įsigyti alkoholinių gėrimų matuoklį, ant jo veikiausiai rasite ne visai suprantamų santrumpų. Taip pat galite receptuose rasti tokius minimus matavimo vienetus, su kuriais jums dar nebuvo tekę susidurti.
Stiklinė / šaukštelis | Mililitrai |
---|---|
3 arbatinis šaukštelis | 15 ml (1 /2 uncija skysčio) |
1 matuojamoji stiklinė | 40 ml (1 ½ uncija skysčio) |
1 didelė matuojamoji stiklinė | 50 ml (2 uncijos skysčio) |
1 standartinis viskio stiklas | 50 ml (2 uncijos skysčio) |
1 pinta | 600 ml (20 uncijų skysčio) |
1 penktadalis | 900 ml(32 uncijos skysčio) |
1 ketvirtadalis (kvorta) | 1,2 litro (2 pintos) |
1 šlakelis | 6 lašai |